Hydra – Hellas

av Artemisia | mai 16, 2010  

Arte på Hydra, et lite gresk paradis

Hydra PortHydra Port

Min første tur til Hellas startet med en uke i Poros, hvor av en av de første dagene besto av en dagsutflukt til den vakre øya Hydra. Etter en halvtimes båttur med hydrofoilen The Flying Dolphin, gikk vi i land her.

Esel er Hydras transportmiddelEsel er Hydras transportmiddel

Noe av det første som møtte oss, foruten en rekke med restauranter og puber, var flere esel som  eierne gjerne ville selge turer til turistene med. I lett forvirring gikk vi bare videre.  Eslene brukes visstnok både til bagasjetransport og sightseeingturer på øya.

Det skorter ikke på luksusbåter her
Det skorter ikke på luksusbåter her

Hydra er bilfritt. Kun båter og esler, og noen sykler er framkomstmidler her. Vi ble anbefalt å ta til høyre når vi ankom land. Oppe i høyden skulle det visstnok være noen søte kafeer.

Vandreveier over hele øyaVandreveier over hele øya

Et par “strand”barer møtte vi på veien, men vi ble litt usikre på om vi egentlig hadde gått etter anbefalingen. Her nede var det forøvrig noen badeplasser, dvs ikke strand, men flate plattformer man kunne ligge og sole seg på, samt hoppe i havet utfra.

Himmel møter hav
Himmel møter hav

Så vi gikk og gikk. Egentlig hadde jeg veldig behov for noe å spise, men vi ville jo spise der det var litt liv og så trivelig ut også, når vi først skulle spise på Hydra.

Typical Greek
Typical Greek

Et par små tavernaer møtte vi, men ingen som fristet. Dette er vel først og fremst et typisk blå-hvitt gresk hus.

En liten havn dukket opp
En liten havn dukket opp

Vi gikk så vi havna ved ei havn. Det er så rart med det der, at man skal få med seg alt rundt neste sving, før man gir seg. Vi kunne bare ikke gå tilbake før vi hadde sett alt, siden vi allerede var så godt i gang med å gå. Folk var det forøvrig ikke så mye å se av her, enda.

Donald Duck
Donald Duck

Men noen ender derimot.

Frodige hengeblomster pryder hus og murer
Frodige hengeblomster pryder hus og murer

Nå beveget vi oss oppover i et boligområde med vakre små hus, lokalbefolkning, feriegjester, hvem vet. Noe liv hørtes, og noen forbipasserende sa hei. Ganske stille uten biltrafikk å høre, en veldig ro kom over meg.

En kirke for "hver" familie
En kirke for «hver» familie

Det var mange veier å velge, og vi havnet på veien mot øyas endestopp. Vi gikk bare på intuisjon, ikke med kart eller noe. Her er en av mange kirker. Det sies at grekerne har en kirke for hver familie. Så voldsomt er det kanskje ikke, men at det er mange kapell og kirker, er det ingen tvil om.

Oppussingsobjekt
Oppussingsobjekt

Dette kan ha vært en flott eiendom en gang.

Landsbygda, ved veiens ende
Landsbygda, ved veiens ende

Vi er straks ved veiens ende. Vi kaster et blikk bakover. Vi har gått langt.

Kirkegård
Kirkegård

I utkanten her finnes også en kirkegård. Hvitt, med statuer og bilder, minnesmerker over de døde. Og noen er høyt hevet over andre over, også etter døden.

Esel i skyggen
Esel i skyggen

På vei tilbake tar vi en annen vei gjennom boligområdet. Et esel kjøler seg ned i skyggen av et tre. Det er ganske varmt i dag, tidlig i mai.

En av mange små trange smug på Hydra
En av mange små trange smug på Hydra

Vi er litt forvirret av veivalgene. Havner vi i en bakgård? Ned mot stranda igjen? Går det an å gå over toppen og havne nede i byen igjen? Det dukker opp en ung mann fra Albania, en fastboende, som vi spør. Han følger oss et stykke, og vips så kan vi se ned på byen, Hydra port, vi kom fra i utgangspunktet.

Annitas taverna
Annitas taverna

Vi har hørt at Leonard Cohen bodde her. Og vår egen forfatter Axel Jenssen. De var venner og hadde en felles greie med Marianne. Marianne var Jensens samboer og kone, men Cohen skrev sang om henne; “So long Marianne”. Jensen skal visstnok hatt en affære med Lena, Cohens venninne, skal man tro Wikipedia. Da Axel Jensen og Lena flyttet, ble Marianne og Leonard Cohen igjen i mange år.

Uansett; her har mange kunstnere funnet ro og inspirasjon. Også den svenske forfatteren Gøran Tunstrøm skal ha bodd en periode her, og vært venner med Jensen og Cohen. Og tavernaer er oppkalt etter den ene og den andre.

Arte på et torg på Hydra
Arte på et torg på Hydra

Vi leter etter huset til Cohen. Vi spør en gammel mann, en urgreker. Han peker bakover og sier Leonardo? – Ja, han bodde visst der vi hadde gått.

En av mange små overnattingssteder med egen nettside
En av mange små overnattingssteder med egen nettside

I tilfelle du skal leie rom, her et et sjarmerende sted med egen nettside. En av mange.

Pust i bakken igjen
Pust i bakken igjen

Tilbake ved kaia, vi endte på vårt stamsted. Det er ganske snedig hvor fort man finner sine stamsteder. Her spiste vi lunsj etter vandreturen. Her drakk vi øl mens vi venta på båten tilbake til Poros. Det var veldig vanlig å få en skål chips sammen med ølet eller vinen. Samt et glass vann. En fint ting, synes jeg.

Lurt å sjekke åpningstider på forhånd
Lurt å sjekke åpningstider på forhånd

Vandringen er enda ikke over, timene skal utnyttes her på vakre Hydra. Museet er dessverre stengt. Det ligger på veien til venstre for landgangen, bare sånn at du vet det.

En marin kjendis
En marin kjendis

Bortover den venstre side ser vi flere statuer av kjente grekere, som jeg forøvrig ikke  kjenner. Hvorfor har ikke Axel Jensen fått sin sokkel her da?

Festningen
Festningen

Hellas har vært utsatt for mange kriger. Det var sikkert også en grunn til å beskytte Hydra, strategisk plassert ikke så langt fra Athen.

Skoleskip fra Bologna
Skoleskip fra Bologna

Et skoleskip fra Bologna er på vei inn. Dvs det blir liggende ute i sjøen mens de unge bleke italienske guttene og jentene blir skysset inn til Hydra Port i gummibåter. Vi sitter på Kafeen ved kaia og ser på dem, men jeg synes ikke jeg kunne ta bilde av dem.  De er veldig bleke, som januarbleke nordmenn.

Katt på Hydra
Katt på Hydra

Kattene er heller ikke så enkle å fotografere, men her fikk jeg nesten blikkontakt. Det kryr av katter på Hydra, på Poros, kanskje i hele Hellas. Kanskje grekerne er veldig glad i katter? Jeg ser ikke at noen behandler dem dårlig. De er overalt, koser seg, tigger litt mat. På Hydra ligger de midt i veien. Her er ingen biler som kan kjøre på dem.

Hydra fra en annen vinkel
Hydra fra en annen vinkel

Det ble mange bilder herfra. Hydra er en idyllisk liten øy. Den har ca 2700 fastboende innbyggere. (2001) Men det er enda flere feriegjester og turister her. Akkurat nå denne første uka i mai, er det ganske rolig, men det øker veldig på i høysesongen.

Hydra by night
Hydra by night

Hydra er dyrt. Sjekk prisene. Det varierer også veldig fra spisested til spisested. Lettere sjokkert skulle vi betale for en anbefalt kaffe på vårt stamsted. Jamaica Blue Mountain espresso: 6,50 euro. Slå den du. Vi måtte le, vi hadde jo ikke sjekka prisen på kaffen på forhånd. Vi var mest opptatt av å sammenligne prisene på eplekake med vaniljeis, siden en restaurant lenger bort hadde den til 10 euro, og her kosta den 6 euro. Dog uten vaniljeis, viste det seg. Med is kosta kaka 8 euro. Men det var verdt det, likevel. For opplevelsen.

Her er også mange snertne butikker med kunsthåndtverk, kunst og klær blant alle souvenirbutikkene. Etter en runde med butikkikking blir jeg veldig trøtt. Godt da å ha et variert utvalg av spise-og drikkesteder å velge i, selv om man ender opp med stamstedet. Siste stopp ble kafeen ved siden av stamstedet; Sinialo. Anbefales. Inne er det brunt og dekorert med statuer av jazzmusikere. Toalettene har bilder av Marilyn Monroe og James Dean. Så får det være en trøst, selv om vi ikke fant Leonard Cohen.

Fakta om Hydra.

Ca 1,5 time fra Athen med hurtigbåten the Flying Dolphin, 30 min fra Poros. Pris: 12,50 euro en vei fra Poros.

Ingen badestrender å snakke om, men du kan bade/hoppe fra klipper.

Forholdsvis høyt prisnivå.

Kosmopolitansk miljø.

Bilfritt, men man kan frese rundt med taxibåt og tusle rundt på egne ben, eller få bagasjetransport med esel.

Dette er en av mine første Reiseblogg2010 fra min greske ferie. Mere kommer.:)

<a href=”http://www.blogglisten.no”><img src=”http://www.blogglisten.no/count?id=20934″ alt=”Blogglisten” /></a>

AddThis   Overførte Kommentarer fra innlegget på artemisia.vgb.no.:

Flott tur du tok oss med på Arte. Fin tekst og flotte bilder.
Tror du burde gå ned litt på bredden på bildene dine, 480-500 i stedet for 640. Jeg har en følelse av at du har mistet noe av høyresiden på de liggende bildene dine.Men mange flotte bilder fra ei øy jeg var innom en gang på en seiltur i 83 eller 84. Vi var bare nede i havnen et par pilsners tid :-)

Hei Flabben! Tusen takk for hyggelig kommentar! Ja, det er riktig at noe av høyresiden forsvinner. Magne i VGB har fortalt meg hvordn endre det, jeg må bare finne mailen. Hvis jeg går ned på middels str i opplastningsbildet, så blir de for små synes jeg. Klem

Breiflabben on mai 16, 2010
at 5:54 pm

Aldri vært på Hydra , men får en generell reisefeber umiddelbart av disse bildene ;-)—-
Tusen takk Bohemen! Det var veldig hyggelig sagt::) Hydra er hvertfall verdt et besøk. Jeg hadde ikke lyst å returnere derfra med kveldsbåten.

Bohemen on mai 16, 2010
at 5:59 pm

Takk for at jeg fikk være med på dagstur til Hydra! Du gjorde turen til en stor opplevelse med dine flotte bilder og god beskrivelse av øya.—
Tusen hjertelig takk Randi! Ja, nå har jeg brukt en del tid på dette innlegget, da det tar en del tid med bildekrymping osv- men jeg synes nå at det bør være litt bilder. Artig at du liker det.:)

Randi’s Tanker on mai 16, 2010
at 6:04 pm

Kjempefint innlegg med flotte bilder og informativ tekst, Arte! :)Spennende å lese at det var her Leonard Cohen ble kjent med Marianne. Jeg visste ikke om Axel Jensen og Cohens kone, men Marianne og Cohen hadde jo et forhold, som hun faktisk fortalte om i en veldig god radiodokumentar for ikke så lenge siden.
I denne dokumentaren ble vi bedre kjent med både Cohen og Axel Jensen.Håper du hadde en fin tur, Artemisia!Stjerner og god 17. mai i gamlelandet til deg!Klem. :)

Tusen hjertelig takk til deg også Starlett! Imponert over hvor raske dere var til å finne innlegget og kommentere.:)
Den dokumentaren kunne jeg tenkt meg å sett. Leste Ikaros i høst da jeg var på skrivekurs i Marrakech. Artig at Jensen dukket opp igjen på Hydra.:)

Ifølge Wikipedia så hadde Jensen kjempekjærlighetssorg over bruddet med Lena, og ble veldig deprimert, da han flytta til London. Her fikk han etterhvert faglig hjelp.

Turen var kjempefin! Koste meg skikkelig den uka i Hellas nylig.:)
Fin 17mai til deg også.:) Klem tilbakers

Starlett on mai 16, 2010
at 6:05 pm

ååååå så flott,nøt turen sammen med deg,nydelige bilder.—
Tusen takk! Så hyggelig å høre Maybee.:) Ha en fiin kveld!

maybee on mai 16, 2010
at 6:18 pm

Arte, dine bilder viser en størrelse her på 640px x 420px, litt varierende i høyden.
Og i høyden er de ikke begrenset slik de er i bredden.Gå ned til ca 500 i bredden når du “resizer” dem og se hvor mye du får å gå på den ene eller andre veien. 500px er ikke langt unna.Og bruk full størrelse.Good luck :-)
ok det er der jeg ikke er teknisk på høyden, da. For i iPhotoprogrammet mitt trenger jeg ikke forholde meg til str på rezizen, bare på full, stor, middels, mini etc..Men jeg skal se om det lar seg gjøre å finne den rette sizen der, det må det jo gjøre ved å lese en eller annen innstilling når jeg eksporterer bildene til en web-str.
Takker for det.:)

Breiflabben on mai 16, 2010

at 6:30 pm

slik en nydelig øy, da! Og så mange fine bilder! Koser meg, er på tur med dere, og jeg tar også en pils, herlig! :)Stjernedryss!Og ha en fin 17-mai!

Tusen takk for hyggelig besøk og kommentar Carpe.:) Hydra er virkelig en roens øy, balsam for sjelen. Kjente hvor mye stress som var i kroppen da jeg merket roen der ute. Skjønt min venn Dimitris på Poros, mener at Hydra er veldig bråkete i høysesongen pga taxibåtene som freser rundt. Og en skikkelig 17maihilsen og skål tilbake.:)

carpe50 on mai 16, 2010
at 6:33 pm

Flabben: Nå skal det være rettet opp. Jeg kunne redigere hvert bilde og få det ned i størrelse..)

Artemisia on mai 16, 2010
at 8:38 pm

Fikk Hellasfeber med en gang jeg så bildene dine. Herlige Hellas med nydelige øyer er perfekte reisemål. Skulle gjerne vært der en tur i sommer også. Anbefaler Chios – en nydelig plass (øy)
Ha en fin 17.mai :)
Hei Kassima! Tusen takk for hyggelig kommentar! Chios har jeg hørt om, kan hende blri det tur dit en gang også. Hva vil du anbefale på Chios? Vel overstått 17 mai til deg også.:)

Kassima on mai 17, 2010
at 1:49 pm

Så det var slik det var, at Marianne og Cohen ble igjen….Jeg vet ikke om dokumentaren finnes på nett fremdeles, men det var laget av NRKP2 (radio), og Marianne var sterkt medvirkende i programmet.Flotte bilder.
Håper du har hatt en strålende 17. mai! :)—-var det dette programmet?http://www.nrk.no/kanal/nrk_gull/1.6472714Dvs serien? Fant det når jeg googla.

Takk for ros.:)

Håper du også har hatt en fin 17 mai. Selv har jeg bare vært hjemme og slappa av.:)

Starlett on mai 17, 2010
at 7:45 pm

tusen takk for en fin tur i greske omgivelser….Mythos må til :)

btidag on juni 1, 2010
at 11:59 am

Tusen takk BT! :) Hyggelig at du ble med..

Artemisia on juni 3, 2010
at 9:33 pm

I dag tok jeg med Leonard på stranden, men han ble rastløs. Han likte seg bedre på fortausrestaurant!!! I morgen drar vi på Appelsinfestival. Klem fra dama i paradis.
(Nytt innlegg på bloggen i kveld.)

Randi’s Tanker on juni 4, 2010
at 9:25 pm

Liker ikke Leonard seg på stranda? Han passer nok best med gitaren på en kafe, kan jeg tenke meg..Med drømmende piker samlet rundt seg, flørtende i blikket, –
Kos deg videre i paradis, Randi.:) Klem

Artemisia on juni 6, 2010
at 11:09 pm


Om Artemisia

Kvinne midt i livet. Reiseglad. Glad i god litteratur, fjellturer, urter, foto og musikk. Liker å skrive. Åpen og nyskjerrig på mye mellom himmel og jord.
Dette innlegget ble publisert i Hellas, Utland og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s